Sex poäng för Fotboll S

Skön tillströmning av publik, bra fotboll och sex poäng för våra två seniorlag. En optimal HIK-helg med andra ord och vi gläds åt att både dam- och herrlaget representerar klubben så förtjänstfullt.

Herrlaget inledde denna helg med stekhett derby på Laröds IP. Höganäs BK gästade IP i en tät och intensiv match som i långa stunder var jämn men där hemmalaget skapade mest och bäst. Dryga 600 åskådare hade hittat till Laröds IP denna soliga eftermiddag och vi tackar för det starka stödet.

Inledningen präglades av ställningskrig med duellspel på mitten, men HIK fick fason på sitt spel efter cirka tio minuter och kunde också riva hål i Höganäs försvar med hjälp av hot såväl bakom som framför motståndarnas backlinje. André Kopfinger fick matchens första målchans, men avslutet var inte tillräckligt välplacerat för att hota Höganäs duktiga målvakt.

Höganäs var långt från uddlösa och stack emellan med fina offensiva kombinationer, ofta med Sumar Almadjed inblandad. Hussein Hamzi i HIK-målet hade dock inga större bekymmer vid själva avslutsmomenten. Efter 20 minuter fick Hittarps IK matchens främsta läge. André Kopfinger sprang sig fri och serverade en fristående Adonis Berisha, genom en passning snett bakifrån. Adonis avslut var verkligen inte oävet men Höganäs målvakt svarade för en fantomräddning.

Därefter fortsatte HIK att skapa flest, samtidigt som Höganäs stack emellan, men det lät dröja till första halvleks absoluta slutskede innan utdelningen äntligen kom. Felix Erlanson slog en svepande krossboll, Niklas Svensson nickade ner till Mattias Hallberg. Hallberg tråcklade förbi ett par Höganässpelare och slog in bollen som så småningom hittade till André Kopfinger. ”Koppen” gjorde inget misstag och 1-0 var ett faktum.

Andra halvlek påminde en hel del om den första, med skillnaden att HIK låg lite mer på försvarssida och lät Höganäs så sina längre bollar. Ett begåvat drag då Höganäs inte mäktade med att skapa så mycket genom denna metod, även fast det blev aningen kaotisk vid någon duell i straffområdet. HIK skapade desto mer men återigen var det först i slutet av halvleken som laget lyckades punktera matchen. Hallberg slog en djupledslöpning och Berisha, som strax innan missat ett öppet läge, revanscherade sig genom att placera bollen snyggt till vänster om målvakten.

2-0 till HIK, riktigt skön seger, och nu väntar två spännande matcher på kort tid. I morgon tisdag är det DM, mot Eslöv, och på fredag är det nytt derby. Den här gången på bortaplan, mot Eskilsminne IF.

Damerna tog vid under söndagseftermiddagen och Laholms FK svarade då för motståndet. För damernas del är varje match fram till sommaruppehållet viktig för att hänga med Kullabygden i toppen, men vi har lärt oss att det inte finns något enkelt motstånd i denna serie och det gäller att vara på tårna direkt från start för att inte gå på obehagliga överraskningar.

Lyckligtvis har vårt duktiga damlag förstått vikten av detta förfarande och både försvar och anfall har visat prov på gediget arbete de senaste omgångarna. Söndagens uppgift var en ny tuff utmaning och Laholm är verkligen inget oävet lag, deras raka och direkt spel vållar alltid en del bekymmer. Matchen som sådan fick en riktig rivstart men mattades sedan av allteftersom.

Redan efter minuter hade HIK tagit ledningen. Frejdiga mittfältaren Hanna Jönsson var sist på bollen och gav således HIK-publiken en drömstart. Dessvärre vara glädjen kortvarig och i den 13:e matchminuten kom kvitteringen. Blerina Mazreku gjorde sitt andra mål för säsongen och gav Laholm en ny biljett in till matchen. En biljett som dock snabbt inkasserades och två minuter senare hade HIK åter tagit ledningen.

Mia Westerblad gjorde sitt 9:e mål för säsongen och seglade därmed upp som ensam tvåa i skytteligan, bakom Matilda Grönlund. Tre mål på 15 minuter och många på IP målade säkerligen upp ett målrikt scenario, men fick det direkt motsatta därefter. Mias ledningsmål visade sig faktiskt vara matchens sista notering i protokollet.

Laholms melodi var tydlig, långa bollar i luften men HIK hade gjort sin hemläxa och försvarets prestation var klanderfri under resten av matchen. Återigen ett skönt kvitto på att såväl offensiv som defensiv håller hög nivå, med division 2 mått mätt, och dessa små indicier ger laget en skön grundtrygghet inför fortsättningen av säsongen.

En match återstår innan serien vänder och eftersom Kullabygden gick på pumpen, mot Röke IF, är laget blott en poäng från serieledning. Det ser med andra ord riktigt intressant ut inför höstens alla begivenheter. Först ska det dock spelas två matcher till innan sommaruppehållet tar vid, med start på lördag. Då reser laget till Trönninge. Avspark 16:00 på Tuvasvallen i Halmstad.