Inför derbyt på Harlyckan

I morgon kväll kokar Sundets Pärla över av förväntan då stadens två största föreningar på fotbollssidan gör upp i Helsingborgs bästa derby. Det är nämligen dags för vårt herrlag att ta sig till södra Helsingborg, med pittoreska Harlyckan som slutdestination, för att där hälsas välkomna av seriekollegan Eskilsminne IF.

En match med många lager att bearbeta och klubbarna har självfallet bred kännedom om varandra. Rent storleksmässigt är HIK och Eskils i paritet med varandra, fast på varsin sida centrum, och våra ungdomslag möts i olika matcher var och varannan vecka. Således finns det fina möjligheter att morgondagens batalj blir en välbesökt historia med elektrisk stämning som en direkt konsekvens av detta.

Senast de bägge lagen tävlade i samma serie på herrsidan var så sent som 2009, på den tiden var det division 4-status. En säsong som skiljde de bägge föreningarna åt. Eskilsminne vann serien i överlägsen stil, och påbörjade den resa som så småningom tog dem till Division 1, medan vårt herrlag degraderades och tvingades börja om i femman. Därefter har även HIK klättrat successivt och numera är ordningen äntligen återställd och vi vibrerar alltså på samma frekvens.

Att besöka klassiska Harlyckan, hemvist för såväl Eskils som rivalen Högaborgs BK, är alltid en naturskön, trevlig upplevelse. De senaste åren har det investerats i anläggningen som försetts med läktare, nya faciliteter, nya konstgräsplaner samt omläggning av representationsplanen. Numera är Harlyckan division 1-klassad och det är också i den riktningen som Eskilsminne IF strävar. Rent historiskt har Högaborgs BK alltid varit nummer ett på seniornivå, men har nu alltså passerats av ständige antagonisten med kansli enkom några meter bort.

På herrsidan har föreningens utveckling varit positiv det senaste decenniet och man har klättrat genom seriesystemet i raketfart. Denna resa nådde sin kulmen under 2015 då Eskils, för första gången någonsin, spelade i division 1. Trots att laget övertygade inledningsvis räckte man inte till i slutändan och nedflyttningen var till sist ett oundvikligt faktum. Från äventyret i ettan kan Eskils åtminstone ta med sig storsegern hemma mot Landskrona BoIS, inför storpublik. 3-0 till Eskils inför 3,000 glada gamänger.

Laget gör således sin andra säsong i tvåan men målsättningen på sikt är glasklar, Eskils ska åter upp i seriepyramiden. Inför säsongen ömsades också en del skinn med andemeningen att etablera sig i toppen. Spännande spelare som Kamal Barny, Jesper Lundborg, Axel Grahn, Robin Hofsö, Gustav Edén, Oliver Åkerman samt Anton Olsson kritade på inför 2017 och förstärkte en redan kompetent trupp med sina respektive fotbollsfärdigheter.

Även i ledarstaben hittar vi nya ansikten och speciellt ett av namnen väcker särdeles positiva känslor för alla i HIK-land. Vi pratar naturligtvis om Slavik Jevtushenko, som tidigare var en omtyckt och uppskattad del av Hittarps IK:s organisation. Efter ett par års uppehåll från fotbollen valde Slavik inför säsongen att nappa på erbjudandet att bli assisterande tränare i Eskilsminne IF:s herrlag. Slavik kommer alltid att ha en speciellt plats på Laröds IP, det har han gjort sig förtjänt av, och kanske att våra vägar åter korsas i framtiden. Just i morgon kväll kommer vi, i all välmening så klart, dock göra allt som står i vår makt för att förstöra resten av hans helg.

Om vi kikar vidare i Eskils ledarstab kan vi konstatera att ytterligare ett populärt HIK-ansikte återfinns i motståndarlaget. Thomas Kozma, som var målvaktstränare i Hittarps IK under 2014, är också en härlig figur som också var omtyckt på vackra Laröds IP under sin sejour i Kamratklubben. Även Kozma önskar vi all lycka, bortsett från ikväll.

Eskilsminne har haft en klart godkänd inledning på säsongen och efter 11 spelade omgångar ligger laget på delad fjärdeplats, med 19 inspelade poäng. Offensivt har deras raka spel burit frukt och med sina 24 mål är Eskils näst målgladast i serien, efter Lindome. Bakåt har det svajat lite mer och även fast 15 insläppta på 11 är långt ifrån dåligt, det är faktiskt rätt bra, så faller det i skuggan av deras frejdiga offensiv.

Störst avtryck har anfallaren Anton Kinnander hunnit sätta och på 11 avverkade matcher har han svarat för åtta fullträffar, vilket räcker till delad förstaplats i skytteligan. Anton har meriter från spel i Allvenskan och är säkerligen hungrig på att åter slå sig in i elitsalongen.

Två poäng bakom Eskilsminne återfinns fina Hittarps IK. Vid seger i morgon passerar HIK sin medtävlare och ett sådant förfarande är ju en morot så gott som någon.

Det var alltså åtta år sedan som lagen senast stötte samman i seriesammanhang på Harlyckan. Då vann Eskilsminne IF med övertygande siffror. Senast HIK besegrade Eskilsminne på bortaplan inträffade den 16/6 2007, då Kamratklubben kunde resa hem till norra Helsingborg med 3-1 i bagaget. bland annat efter tjusigt solomål av HIK-ikonen Håkan Alberts, son till lika stora HIK-ikonen Robert Alberts. Den vaksamma noterar att den senaste segern inföll för EXAKT tio år sedan i morgon, då vi alltså återigen gör varandra sällskap innanför de kritade linjerna. Förhoppningsvis ett gott omen som vi i så fall omfamnar med stort eftertryck.

Naturligtvis vill vi lämna Harlyckan i morgon med tre poäng hem till Laröds IP, men i det större perspektivet är det endast en match av 26 och det gäller att behålla kylan oavsett resultat.

Vi ser väldigt mycket fram emot att spela derby igen och vi hoppas på stark uppslutning från HIK-håll. Avspark 19:00 på Harlyckan!

//..HEJA HITTARP

hik-logo_utanbakgrund