Veckokollen V.45 – Serie A-debut för HIK-spelare

Under söndagen gjorde en tvättäkta HIK-produkt debut i Italienska högstaligan, Serie A. Denna historiska händelse ägde rum i undersköna Florens och på ett regnigt Artemio Franchi, där klassiska provinsklubben Fiorentina spelar sina hemmamatcher till vardags, stegade Alexander Binzer Sand in på det gröna gräset tillsammans med övriga aktörer på planen. För motståndet svarade en annan Italiensk gigant, AS Roma med den eviga huvudstaden som hemvist.

Alexander tillhör Hittarps IK:s fantastiska P08-grupp, men fick dagen till ära följa med fotbollsstjärnorna in på plan och där vara en del av den Fair Play-ceremoni som gick av stapeln inför avsparken. Alexander fick trä på sig Violas signifikativt lila matchtröja dagen till ära, som av många fotbollsvetare anses vara den mest iögonfallande av alla (vi anser självfallet att HIK:s är snäppet vassare) och slog följe in på plan tillsammans med Romas sylvasse och hårfagre fältherre, Radja Nainggolan.

Artemio Franchi betraktas som klassisk fotbollsmark och otaliga stjärnor av yppersta kaliber har satt sina eftertraktade fotbollsfötter på denna gräsmatta. Maradona, Totti, Ronaldo, Zlatan, Baggio, Buffon, Nesta, Van Basten, Zidane, Maldini, Pirlo och Zanetti är blott ett litet axplock av alla de väldiga fotbollsikoner som skapat tidlösa minnen på denna något lugghuggna, men charmiga arena. I vår värld slår dock Alexanders debut deras insatser med råge och vi hoppas att han njöt tillfullo av denna spännande upplevelse.

Rapporterna nerifrån Toscana är enhetliga, Alexander svarade för en helgjuten insats och kvitterade ut högsta tänkbara betyg från sin debut på Artemio Franchi. Nu är han tillbaka på Laröds IP för att fortsätta den resa som kanske leder honom tillbaka till Italien i framtiden.

AlexanderRoma1

AlexanderRoma2

Matchen då?

25,000 supportrar trotsade ovädret i Florens för att bevittna när tillresta Roma gick vinnande ur en målglad tillställning med 4-2. Segern innebar att Roma tog sin 12:e raka bortaseger, rekord i Serie A-sammanhang, och är därmed med och slåss i toppen av tabellen. Fiorentina återfinns i mittens rike där en ung upplaga av allt att döma lär återfinnas även när serien gör bokslut i maj månad på andra sidan årsskiftet.

Under den gångna helgen gick stora delar av elitfotbollen i mål, några olika typer av kval återstår fortfarande innan hela fotbollssfären går i dvala, och med det uppstår insikten i att det nu dröjer fem månader innan seriefotbollen återigen blir en betydande del av den svenska vardagen. Så klart en rätt betungande insikt men samtidigt händer det massor vid sidan av plan under denna period och så fort träningsmatcherna kickar in, samtidigt som vi går mot ljusare tider, går det mesta av bara farten.

Stadens stora förening på herrsidan, Helsingborgs IF, gjorde säsongsepilog under lördagen och utan att gå djupare in på deras insats kan vi konstatera att det även 2018 är landets näst högsta serie som gäller för HIF. En liten missräkning så klart, vi är många som hade hoppas på mer, och det finns gott om utvecklingspotential i den sjundeplacering som laget slutligen hamnade på. Tråkigt tycker alla vi fotbollssympatisörer i nordvästra Skåne, vi vill ha ett lag i Allsvenskan att gravitera mot, men traditionens makt är stor och visst kommer HIF ta klivet upp i svensk fotbolls finaste salong inom en snar framtid.

I HIF:s ryggsäck vilar en stolt historik samtidigt som intresset är stort och Olympia, vars ansiktslyft blivit en riktig höjdare, har ju all potential i världen att åter bli det Colosseum för alla fotbollsfrälsta i vår region som det är ämnat att vara. Fast Helsingborgs population består av rätt många kräsna individer och det vill till en liten scenförändring rent fotbollsmässigt om publiken ska återvända. Ett scenario vi självfallet kan se inträffa och med Mats-Ola, vår tidigare ordförande, som klubbdirre vet vi att klubben vilar i en trygg men lösningsorienterad famn.

Från den gångna helgen kan vi också konstatera att vår stadskollega Eskilsminne lyckades kryssa mot Lund i sin avslutande kvalmatch, vilket räckte till avancemang till division 1 under 2018. Vi gratulerar laget och klubben, starkt jobbat att slutligen lyckas knyta ihop säcken, och önskar dem lycka till under den kommande säsongen.

I vår egen lilla seniorkontext är bägge lagen i gång och tränar för fullt efter seriespelet. Lite nya ansikten är med och visar upp sig och så fort vi har relevanta nyheter att förmedla kommer vi självfallet informera om dessa i sann, transparent HIK-anda.

I lördags var det dags för ny Diplom C-utbildning på Laröds IP och 15 glada ledare valde att förkovra sig ytterligare denna heldag, tillsammans med Skånebolls instruktör. Detta var det första av två tillfällen och när dessa ledare examinerat har 70 av våra ideella föräldraledare gått denna utbildning och därmed hjälpt Hittarps IK att bli en starkare, mer gedigen kamratklubb som nu ger våra barn och ungdomar ännu lite bättre förutsättningar att fortsätta växa, självfallet som fotbollsspelare men framför allt som människor.

Vi har sagt detta så många tidigare men Hittarps IK är verkligen förstummade över det väldiga engagemang som präglar klubben och känner varje dag tacksamhet över att så många vill förknippas med HIK och därmed hjälpa oss att fortsätta med vår utveckling.

Även i vår lilla organisation händer det saker och efter årsskiftet står det nu klart att klubbchef Ekberg väljer att gå vidare i sitt yrkesliv. Michels insats som yrkesperson i Hittarps IK har verkligen varit monumental och han har helt klart varit en av hörnstenarna i den utveckling som i dag de facto innebär att HIK är en modern, utvecklingsorienterad förening som många vill vara en del av. Mer om detta på hemsidan senare.

Tills dess, njut av veckan!

//..Heja Hittarp!

HIK-logga