Försäsong – Seger i Laholm (Herr)

Under lördagsförmiddagen inledde herrarna sin försäsong med en rättvis seger, mot Laholms FK. Matchen slutade 2-1 till Hittarps IK men det som gladde allra mest var helt klart den övertygande insatsen. I stora penseldrag var matchen en perfekt inledning på säsongen och trots att detta var den första drabbningen kunde man tidigt urskilja att spelarna verkar ha anammat det nya tränarparets spelidé.

Glänninge Park i Laholm bjöd på hyggliga förutsättningar för att kunna bedriva fotboll. Rätt bistert men måttlig vind och det största bekymret för HIK-laget var bollarna, som visade upp någon typ av identitetskris och emellanåt betedde sig som ballonger, vilket tog ett litet tag innan spelarna började vänja sig.

Vår motståndare för dagen var ett ungt lag med mycket spring i benen som försökte att bedriva fotboll längs marken. I det stora hela var det en rätt trevlig match som utspelades, även fast det rätt så omgående stod klart att det skiljde en division lagen emellan.

Det tog cirka tio minuter av matchen innan spelet började sätta sig för HIK-laget, som mönstrade en stark startelva med både nya och välbekanta ansikten. Under denna period böljade spelet en aning och det var hemmalaget som lyckades skapa den första heta målchansen, efter taffligt försvarsspel från Hallberg som vikarierade som för dagen vikarierade som vänsterback. Lyckligtvis smet LFK-spelarens avslut strax ovanför ribban och 0-0 stod sig således.

15 minuter in i matchen började HIK hitta sina linjer i spelet och visade stundtals upp riktigt fina kombinationer. Det syntes tydligt att tålamodet i spelet kommer vara en viktig parameter under säsongen och varje gång herrarna tålmodigt sågade sig igenom Laholm uppstod det farligheter. Längst fram skapade Gunnarsson, Fahs och Kopfinger målchanser med fin backup från Barney och Olsson.

20 minuter in i matchen kom också årets första HIK-mål. Hallberg revanscherade sig en aning efter sin blunder tidigare i matchen när han vann boll högt upp på Laholms planhalva. Han serverade därefter Fahs, som löpte sig fri från sin försvarare och han gjorde ingen besviken i det efterföljande friläget. Avslutet lade han behärskat under den framrusande målvakten och svarade alltså för HIK:s premiärmål 2018.

Därefter ägde Laröds IP:s representanter hela handlingen och visade upp en gedigen palett som verkligen bådar gott inför framtida uppdrag. Det var bra med spring i benen på samtliga HIK-spelare och samspelet spelarna emellan var stundtals väldigt synkroniserat, vilket är uppseendeväckande med tanke på att laget endast tränat tillsammans i fyra veckor. Spännande!

Målen uteblev dessvärre, trots att gott om chanser vaskades fram men i dessa matcher är prestationerna viktigast och firma Crafoord-Larsen/Staaf hade mycket att glädjas åt efter säsongens första 45 minuter. Och bättre skulle det bli.

För i den andra akten var det Hittarps IK för hela slanten, även fast vi skulle bli varse om att en uddamålsseger är av bräcklig karaktär. Laget fortsatte att visa upp väldigt spännande intentioner och tryckte ner sin motståndare långt ner på egen planhalva. Därifrån pulserade man spelet på ett spännande vis och via sina tre mittfältare styrde man spelet, dikterade tempot och gjorde det allt svårare för sin motståndare att freda eget mål.

Dessvärre hade laget förtvivlat svårt med två saker, förvalta målchanserna samt hålla sig på rätt sida backlinjen. Vi väljer att tro att spelarnas iver att visa sig från sin bästa sida var den främsta anledningen till detta.

Med cirka 20 minuter kvar och alla på plats väntade på att HIK skulle utöka sin ledning kom en rejäl kalldusch. HIK var lite för tafatta i försvarsspelet, kanske berodde det på nonchalans, och av ingenting kom helt plötsligt en hemmaspelare fri. Han serverade sin medspelare som inte gjorde något misstag i sitt avslut. 1-1 kände både onödigt och orättvist, men samtidigt innebar målet en liten lärpeng om att ta tillvara på övertaget och punktera matcherna när tillfälle väl ges.

Lyckligtvis skulle HIK trumma igång maskineriet rätt så per omgående, vilket också är att betrakta som en styrka då lag med sämre karaktär säkerligen hade haft svårt att studsa tillbaka.

Med knappa tio minuter kvar av matchen kommer också den välförtjänta utdelningen. Målet var ett direkt resultat av snabba fötter, vältajmade löpningar och kvicka kombinationer. Patrik Åström hittade Sumar Almadjed på djupet. Sumars inlägg adresserade Vlado Zlojoutro i straffområdet, och han väntade behärskat ut sin försvarare innan han placerade bollen i trakterna av målvaktens högra stolpe.

2-1 slutade också matchen och ett belåtet Hittarps IK vände därefter hem till norra Helsingborg med många glädjeämnen. Prestationen är alltid det viktigaste och denna förmiddag svarade samtliga HIK-aktörer för en stark insats väl värd att bygga vidare på.

Härnäst väntar hemmamatch och den spelas redan på torsdag kväll, på Laröds IP. Då kommer Hässleholms IF på besök och det ska bli spännande att bevittna huruvida laget följer upp helgens match med en ny övertygande insats, eller om ett tuffare motstånd försvarar för laget att bedriva sin typ av fotboll.

Avspark 18:30 på torsdag!