Solid seger mot Torn – Herr

Laröds IP badade i sol under lördagen, och trots att vinterskruden fortsatt präglade våra vyer runt konstgräsplanerna så var det riktigt behagligt att befinna sig utomhus under dessa angenäma omständigheter. Att spelet dessutom gladde, åtminstone för alla med HIK-sympatier, adderade ytterligare ett värmande lager runt den respektingivande publikmassa som valt att närvara under herrarnas match.

Herrarna svarade nämligen för en riktig skalp då laget besegrade Torns IF, som numera spelar i division 1, och att segern dessutom var både rättvis och odiskutabel var säkerligen två komponenter som firma Crafoord-Larsen/Staaf kände sig tillfreds med. Efter en jämn inledande akt tog HIK ut svängarna rejält under de avslutande 45 och utdelningen lät heller inte vänta på sig. Matchen slutade 2-0 till Norrlaget och Torns IF tvingades därmed smaka på nederlagets bittra ton för första gången denna försäsong.

Första 45 var en tillknäppt historia mellan två jämna lag. HIK försökte föra spelet, dominerade bollinnehavet men tålamodet i offensiven var inte tillräcklig för att kunna skaka om ett disciplinerat, välorganiserat Torns IF. Istället för att ta tillvara på bollinnehavet, spela igenom Torns presspel och börja bedriva sin offensiv på deras planhalva så blev det istället för korta anfall kombinerat med tempofattigt passningsspel. Att Torn är ett hårt arbetande lag med behärskat presspel var så klart också en faktor som spelade in och när de lyckades vinna boll på HIK:s planhalva ställde man hastigt om. Torn är ett lag som försöker spela loss sina yttrar som i sin tur sedan försöker hitta in till kliniskt löpande offensiva aktörer i straffområdet. En nyttig motståndare för HIK:s del och vårt försvar visade prov på fina färdigheter i dessa moment då väldigt få av dessa aktioner renderade i farliga målchanser.

Faktum är att väldigt få målchanser skapades i första halvlek, för bägge lagen, och att den också slutade 0-0 kändes därmed rätt logiskt. HIK lyckades få loss en vilt kämpande Fahs ett par gånger samt skapade en del oro via hörnor men riktigt farligt blev det aldrig. Även Torn kom loss någon gång men samma scenario för de orangea, inga särskilda hot värda att nämna.

I paus var HIK nöjda med försvarsspelet men kände att det fanns mer att hämta i offensiven, där samtliga som kom till tals upplevde att dagens HIK-aktörer uppträtt lite för initiativlöst för att kunna sätta skräck i ett försvarsstarkt motstånd. Staben uppmanade till bättre rörelse samt fler löpningar ute på konstgräset och spelarna tog verkligen till sig av instruktionerna då HIK helt tog över spelet i inledningen av akt två.

Spelet etablerades på Torns planhalva, rörelsen innebar att de offensiva spelarna fick större ytor att operera inom och Lunda-laget tvingades uteslutande ägna sig åt försvarsspel. Detta faktum innebar att de blev rätt griniga, direkt bryska och den typen av spel är också nyttigt att bemöta. Bäst chanser inledningsvis vaskade Hallberg fram, från sin position som höger ytteranfallare, men antingen uteblev kylan i avsluten eller så hann en Torn-spelare emellan. Bäst läge var när han sprang sig loss och kom fri mot målvakten men avslutet, ett försök till lobb, var inte tillräcklig och målvakten lyckades få fingertopparna på bollen vilket räckte för att lädret skulle ändra sin bana.

Hallberg skulle dock vara involverad i matchens första mål denna eftermiddag då han serverade Sumar Almdadjed med en krossboll. Sumar i sin tur lättade vackert bollen över den utrusande målvakten och gav därmed sitt HIK ledningen. Vackert och behärskat.

Nu hade hemmalaget rejäl vittring på ytterligare mål samtidigt som Torn, som tidigare sett så gedigna ut, allt mer krackelerade även på egen planhalva. Hemmapubliken fick se ett HIK med stor offensivlust och även tvåan skulle komma rätt så per omgående. André Kopfinger, som skapade enorma bryderier i Torn-försvaret med sina eviga löpningar, jagade ifatt en arm Torn-ytterback och en arm Torn-målvakt i en och samma acceleration. Målvakten, som tvingades ta sig ut utanför eget straffområde, hann precis få en fot på bollen men fick ingen träff och outtröttlige Kamal Barny kunde snappa upp den en bit in på Torns planhalva. Kamal tittade upp, identifierade att målet saknade målvakt och curlade därefter behärskat bollen i mål från sin distansposition.

2-0 till HIK, ett resultat som speglade matchbilden på ett rättvist sätt. Därefter skulle det bli lite väl grinigt ute på det artificiella gräset och efter en tilltrasslad situation, med många involverade, skulle Peter Milata få syna det röda kortet. En situation som föranleddes av att Kopfinger, som skördade stora framgångar denna eftermiddag mot Torns backlinje, återigen vann bollen av motståndarnas högerback. Att Koppens snabbhet väcker frustration i långsammare spelare är ingen nyhet, mången är spelarna som upplevt samma hopplöshet när han frenetiskt stormar fram, och Torns högerback kan nu sälla sig till denna skara. Först stämplade han Koppen (gult), därefter sparkade han sonika ner honom efter avblåsning (rött) och när Koppen, som är lugnet själv normalt sett, brusade upp efter denna ojusta behandling (gult) svarade ytterbacken med att trycka ner honom (gult). Istället för två rätt solklara röda (ett direkt och två gula) och ett gult i samma situation fick båda istället enkom gult och den typen av beslut vänder vi oss starkt emot.

Därefter uppstod en grinig situation, svår att reda ut men med kålsupare i både HIK och Torn. I samband med denna incident fick alltså Milata emotta den röda skivan, vilket vi inte försvarar, men att Torns ytterback undslapp utvisning är faktiskt orimligt värre. Tumultet kändes onödigt i en träningsmatch och vi rannsakar oss själva inför resten av matcherna.

Med en man mindre försvann HIK:s spelmässiga dominans en aning, fullt naturligt så klart, men Torn lyckades inte förvalta sitt numerära överläge mot ett ramstarkt HIK-försvar. Blott ett riktigt bra läge skapades, efter slarv från hemmalaget, men Hussein Hamzi i mål lyckades rädda avslutet.

Matchen slutade således 2-0 till hemmalaget och det fanns väldigt mycket positivt att ta med sig efter denna träningsmatch. Torn är ett lag vars fotboll normalt sett brukar rendera en del bekymmer och att då svara för en sådan övertygande insats känns självfallet uppmuntrande.

Härnäst väntar nya träningar innan den sjunde träningsmatchen för säsongen går av stapeln i helgen. Även den på hemmaplan, den här gången är det seriekollegan Varbergs GIF som gästar norra Helsingborg. Avspark 12:00 på lördag!

Vi tackar Torn och hälsar Varberg varmt välkomna till Laröds IP!

//..Heja Hittarp

 

 

Partners

Guldsponsorer