Rafflande seger på IP – Herr

Under lördagseftermiddagen utspelades den mest rafflande, underhållande, händelserika, osannolika match som någonsin ägt rum på Laröds Idrottsplats, ja kanske till och med i Sverige. och att utgången av den gick i HIK-favör gör klubben både stolt och väldigt glad. Trots att våra herrar fick tre straffar emot sig inom loppet av åtta minuter och spelade med två man mindre i över en halvtimme skulle laget, mot alla odds, gå vinnande ur denna gastkramande batalj.  Detta genom att rädda samtliga straffar (!!!!) samt avgöra i matchens absoluta slutskede, inför en uppjagad och översvallande hemmapublik.

Matchen slutade 2-1 till Hittarps IK, som verkligen visade prov på en lagmoral som helt saknar motstycke, och med väldiga motgångar under stora delar av matchen är det fruktansvärt starkt och lyckas lämna planen med tre poäng in på kontot.

Vi tar det från början. Laget var införstådda i att det skulle bli en betydligt tuffare match jämfört med premiären och att Ullared, som snopet betvingades på samtliga poäng i sin premiär mot Varberg, skulle komma till Skåne med en starkt försvarsmässig inställning.

Vi insåg tidigt att Ullared också använt sig av Varbergs buss som transportmedel till norra Helsingborgs sköna nejder och deras matchplan var också tydlig. Lågt försvarsspel, gärna med hela laget på egen planhalva när HIK var spelförande och sedan raskt försöka ställa om så fort man lyckades vinna boll. För HIK:s del hade laget full kontroll på handlingen och även fast man inte lyckades få samma tempo i bollen som i premiären mot Olympic var det rätt så avsevärd kvalitativ skillnad på lagen sinsemellan.

HIK lyckades också vaska fram en del lägen rätt så tidigt in i matchen, men om inte målvakten stod i vägen så gick avsluten utanför målramarna. Närmast var Sumar Almadjed, som snappade upp en förlupen boll i straffområdet och vände upp, men målvakten fick fingerspetsarna på bollen och lyckades därmed tippa ut den till hörna. Laget skulle dock få utdelning tidigt in i matchen.

Rivige Vlado Zlojoutro vände upp på mittplan, tittade upp och slog en perfekt avvägd boll på djupet. Det såg initialt ut som att målvakten skulle hinna först på bollen, men någon typ av miss i kommunikationen uppstod. Mattias Hallberg uppfattade situationen, stack emellan och lyckades få en fot på bollen. Detta förfarande visade sig vara tillräckligt för att bollen skulle smita in i mål.

Hallbergs tredje mål denna säsong gav laget alltså ledningen med 1-0, och det kändes som att resan till slutsignalen skulle bli rätt så komfortabel därefter. Detta skulle visa sig vara en ytterst felaktig slutsats.

Men först skulle HIK fortsätta att diktera såväl tempo som innehåll, medan Ullared fortsatte med sin defensiva matchplan. Kamratklubben fortsatte äga matchbilden, försökte luckra upp ett sammansatt UIK-försvar för att punktera motståndarnas förhoppning om poäng. Vi var många som väntade på att laget skulle utöka ledningen men ett pärlband av speciella beslut inom loppet av 15 minuter skulle sätta rejäl prägel på resten av matchen.

Efter en hörna från Ullared vände HIK på steken och Sumar Almadjed, som redan hade en varning sedan tidigare, vände sig om för att springa på en djupledsboll. Precis efter han vände sig om obstrueras han av en Ullared-spelare, som tydligt fäller ut sin vinge med avsikten att sätta stopp för Sumars framfart mot bollen. Sumar faller fullt naturligt mot marken och samtliga på Laröds IP förväntar sig en varning på bortalagets spelare. Domaren, som är en bra bit ifrån situationen, springer i galopperande fart mot incidenten med ostskivan i handen. Till allas stora förvåning riktar han den mot Sumar, menar att han filmar, och visar därmed ut honom.

Efter att ha synat situationen i efterhand kan vi konstatera att han gör en grov felbedömning i detta läge och vi kan faktiskt inte förstå varför han inte väljer att samråda med sina assisterande domare och på så vis bilda sig en ordentlig uppfattning istället för att göra ett felaktigt avtryck på matchen.

Med en man mindre och blott en minut kvar av första halvlek försöker HIK-spelarna lugna ner sig med avsikten att gå in i halvtidsvilan med ledningen i ryggen. Då kommer nästa kallsup. En djupledsboll föranleder situationen och Johan Wester krockar med en framrusande Ullared-spelare, som inte har ögonen på bollen utan mest springer rakt fram. Straffen är långt ifrån solklar, men inte heller helt felaktig, och att han väljer att blåsa efter situationen som nyss uppstått kom som en ny magsup för hemmalaget.

Det var dock oroligt bland Ullared-spelarna och det märktes tydligt att ingen riktigt ville ta straffen. Fram stegade en moloken spelare, la den till vänster om Husse som gick rätt åt rätt håll och därmed räddade straffen. Härlig glädje och HIK gick därmed in med en skön 1-0-seger in i pausen.

Den andra halvleken fortsatte i samma anda och blott några minuter in var det dags för nästa straff. Denna gång var det Samuel Akintioye som skulle rensa bollen i straffområdet men ett Ullared-ben han emellan och Samuel lyckades få med såväl boll som ben.

Ny straff, ny skakig straffskytt men bollen gick mot samma maska som den första. Husse stod återigen i vägen och räddade därmed sin andra straff för dagen. En fantastisk bedrift.

HIK hade för avsikt att lugna ner sig, lägga ner en gedigen arbetsinsats och därigenom hjälpa Husse att freda sitt eget mål. Det tog ytterligare tre minuter sedan var det dags för nästa straff. Denna gång var det en spelare i bortalaget som sprang in i Viktor Wihlstrand och lade sig och när domaren valde att blåsa straff för tredje gången inom loppet av tio minuter var det väldigt många på Laröds IP som knappt kunde tro sina ögon.

Ny straff, ny skakig straffskytt som den här gången valde att avsluta till höger om Husse. Detta läste Husse väl och ÅTERIGEN räddade han straffen. Vild glädje efter denna makalösa prestation.

Fem minuter senare skulle Husse återigen sätta avtryck på matchen, men denna gången i mer negativ riktning. Efter en hörnsituation provoceras Husse av en Ullaredspelare, uppumpad efter sina räddningar, men istället för att låta honom vara puttar han bort honom. Han faller som ett asplöv, minst sagt, och domaren faller för detta skådespel. Rött kort och med 30 minuter kvar av matchen är det två HIK-man mindre på plan.

Hittarps IK:s arbetsinsats därefter är både imponerande samt ett kvitto på att laget har en fantastisk karaktär denna säsong. Ullared lyckas inte förvalta sitt numerära överläge och målchanserna uteblir nästan helt. Frustrationen blir också mer påtaglig och chansbollarna tar vid. Dessvärre ska detta vissa sig vara ett drag som genererar utdelning och i den 75:e matchminuten slänger gästerna in en längre boll i straffområdet som hittar till en Ullared-skalle.  Nicken är solid och kvitteringen ett oönskat faktum.

HIK fortsatte dock att springa som galningar för varandra och Ullared skapade ingenting nämnvärt därefter, trots att man spelade 11 mot 9. Istället var det lagom tröttkörda Hittarps IK som skulle dra det längsta strået denna sagolika eftermiddag. Man skakade fram en hörna och Vlado Zlojoutro lyckades springa sig fri från sin kantposition. Hans inlägg hittade till Johan Wester, mittbacken som sprungit upp inför hörnan. Johan vände i sin tur upp sin försvarare och avslutade kliniskt, distinkt i målvaktens främre stolpe.

Glädjescenerna som utspelades därefter var av episk karaktär och alla HIK:are som gästade Laröds IP denna soliga eftermiddag, lördagen den 14/4, lämnade idrottsplatsen efter matchen positivt märkta för livet. Få förstod vad som nyss inträffat och hur detta gick vägen men OJ vad folk drog på smilbanden.

Hittarps IK fick kämpa i stormande motvind under stora delar av matchen, inget snack om den saken, och med så många domslut emot sig är det fundamentalt starkt att inte ge upp och hela tiden resa sig med vetskapen om att laget alltid har förmåga att lämna planen med samtliga poäng med sig i ryggsäcken. 

2-1 till Hittarps IK som därmed tog sin andra raka seger denna säsong. Bästa möjliga start således och med lagmoralen som uppvisades i samband med matchen efter alla de motgångar laget tvingades motstå så kan vi förnöjt konstatera att det bådar gott inför fortsättningen.

Härnäst väntar en ny tuff batalj, denna gång på bortaplan. Laget reser då till Vinberg i Halland för omgång tre av serien. Avspark 14:00 på lördag och ytterligare information om den matchen går att finna på hemsidan senare i veckan.

Höjdpunkter från matchen:

Efter två spelade omgångar är Hittarps IK det enda laget som står på full pott. Oväntat att ingen av våra kollegor svarat för samma inledning, men vi väljer självfallet att omfamna läget.

Om premiären var en juste historia med blott en HIK-varning, blev omgång två desto tuffare. Sju gula kort och två röda noterades i HIK-protokollet efter matchen mot Ullared. Vi känner väldig trygghet med den breda truppen och med spelare avstängda i den kommande omgången är det helt sonika läge för andra viktiga kuggar att kliva fram och ta det utrymme som nu frigörs.

Två av varningarna utdelades på grund av jubel efter segermålet, då Anton Ridell och Mattias Hallberg inte kunde behärska sig och var tvungna att få utlopp för de intensiva känslor som uppstod i samband med det osannolika avgörandet. Två korrekta varningar SÅ KLART men visst önskar man att fotbollen, som är en ständig källa till starka känslor, ibland kan se emellan och tillåta denna typen av glädje.

Just Mattias Hallberg har haft en oväntat målrik inledning på säsongen och hans tre baljor på två matcher är tillräckligt för att leda hela seriens skytteliga. Med 24 kvarvarande omgångar återstår det att se huruvida hans målform håller i sig eller bara är en inledande fluga.

I assistligan har Vlado Zlojoutro tagit tidigt kommande och tre assist på två matcher är ett starkt facit. Om vi ackumulerar målet han gjorde i premiären så kan vi konstatera att han leder hela lagets poängliga. Keep it up.

Hussein Hamzis eftermiddag är svår att beskriva, det saknas tillräckliga superlativ, men att rädda tre straffar i en och samma match är en bedrift som väldigt få, om ens någon, varit med om tidigare. Hans bedrift förtjänar större uppmärksamhet i vårt tycke.

Liksom i premiären var uppslutningen väldigt stark även under lördagen. Att så många HIK:are fick uppleva denna historiska match värmer så klart inifrån och ut, och vi hoppas att samtliga närvarar även på nästa match. På Laröds IP kan allt hända och det kan vi numera med eftertryck stå för.

Denna hyperdramatiska match förtjänade självfallet en speaker i världsklass, vilket Hittarps IK också besitter, men Tony Mahr tvingades dessvärre kasta in handduken under förmiddagen på grund av sjukdom. Han är dock tillbaka i nästa hemmamatch, det längtar vi till.

//..Heja Hittarp

 

 

 

 

 

Partners

Guldsponsorer