Herr vidare i DM

Herrarnas avlägsna, men ändå närvarande dröm om Europa lever vidare efter gårdagens DM-seger, mot Södra Sandby. Matchen slutade 2-0 till hemmalaget och trots att det dröjde till matchminut 80 innan man lyckades få hål på sin motståndare var segern ändå både rättvis och naturlig. Därmed avancerar laget till DM:s fjärde slutspelsomgång.

Det var dock inget vidare skönspel som uppvisades på Laröds IP denna ytterst behagliga försommarkväll. Ett scenario som dessvärre ofta utspelas när lag från högre serie ställs mot lag från lägre serie. Detta i paritet med en riktig katt i Södra Sandby-målet, som svarade för några ytterst kvalificerade räddningar, gjorde att spänningen ändå uppstod.

HIK kunde också fått en mardrömslik start på matchen då man tidigt tillät Södra Sandby att trä igenom försvaret, men Calle Lindell i målet avstyrde friläget med stor rutin. Därefter började HIK ta fatt i taktpinnen, men vare sig tempo eller rörelse infann sig. Detta i kombination med att gästerna rev och slet gjorde att matchen upplevdes som lite krampaktig.

Efter 20 minuter skulle dock hemmalaget få bukt på spelet och under resterande del av första halvlek hade laget bättre fart på bollen och skapade också, som en direkt konsekvens av detta, riktigt farliga målchanser. Kamal Barny hade den första, men avslutet gick dessvärre över. Därefter nickade Peter Milata, på fint inlägg av Anton Ridell, men målvakten svarade för en riktigt vass benparad. Strax därefter var det Kamals tur att testa lyckan med huvudet men målvakten svarade för en ny imponerande räddning. André Kopfinger sprang sig fri men avslutet gick utanför och därutöver hade vi ytterligare lägen men om inte målvakten stod i vägen så gjorde stolpen det.

0-0 i paus således och resultatet kändes lite onödigt. Givetvis hade vi hellre punkterat tidigt men fotbollen är en oviss företeelse och någonstans ligger charmen i det oförutsägbara.

Den andra inledde på samma vis som den första. Lågt tempo, slarvigt passningsspel och dålig rörelse från hemmalagets sida samtidigt som Södra Sandby försökte pumpa ut det sista av sina krafter ur depåerna. HIK fick återigen fason på sitt spel men skärpan uteblev. Återigen svarade målvakten för räddningar av hög kaliber. Mitt i den värsta anstormningen stack Södra Sandby emellan, men avslutet gick utanför.

Därefter var det HIK för hela pengen och ett tröttkört Södra Sandby uppträdde allt mer grinigt och ovårdat. När HIK till sist fick utdelning på sitt väldiga spelövertag, genom André Kopfinger, fanns ingen ork från gästerna att kraftsamla för kvittering. Målet föranledes av en fin passning signerad Sumar Almadjed. När Kopfinger strax därefter gjorde kvällens andra och sista mål, fint framspelad av Kyle Laborde, kändes slutresultatet rätt naturligt.

2-0 till Hittarps IK alltså, som därmed tar sig förbi första steget i DM och avancerar till nästa omgång av denna anrika turnering.

Noteringar från matchen:

Härnäst väntar 8-delsfinal i DM och vid seger i denna match har laget  kvalificerat sig till nästa års upplaga av Svenska Cupen. Vårt främsta mål med DM är att lyckas med denna kvalificering, resten betraktar vi mest som en bonus även fast vi alltid går för seger.

Det märktes tydligt att Södra Sandby, fullt naturligt, inte var vana vid den fysiska fotboll som är en realitet på högre nivåer och vid minsta duell var det grinigt från såväl spelare som ledarbänk. Vill laget, som absolut har förmåga att avancera ytterligare något pinnhål, uppåt i systemet är det bara att vänja sig.

Dessvärre gick man över gränsen när känslorna tog överstyr och Södra Sandbys-spelarens grova tackling på André Kopfinger, som renderade i blodrött kort, följt av slaget i halsen på Sumar Almadjed bör innebära en rätt lång avstängning.

Strax därefter råkade Södra Sandby ut för en ny utvisning, frustrationsbaserad denna gång.

André Kopfinger har verkligen fått fart på målskyttet och hans näsa för målet är en omistlig egenskap i HIK:s anfallsspel.

Herrar lotsar vidare och härnäst väntar en riktigt rolig utmaning. Laget reser till östra Göteborg för att mäta krafterna mot serieledande Sävedalen. En match vi återkommer till längre fram!