Veckokollen – V.26

Återigen konstaterar vi att strömmen som för tiden framåt är både stark och aldrig avtagande. Efter att fotbollsskolan och seriespelet nu avslutats är vårsäsongen därmed officiellt avslutad och som vanligt har det varit intensivt, hektiskt och fantastiskt roligt.

Fotbollsskolan är som alltid ett värdigt avslut på vårsäsongen, i år var sannerligen inget undantag, och att Laröds IP befolkas med så många ungdomar en hel vecka påminner oss om vidden av vår väldiga verksamhet. En verksamhet som till synes aldrig verkar sluta spira.

Vi vill passa på att tacka samtliga deltagare, ledare och föräldrar vars insatser verkligen hjälpte oss att arrangera årets fotbollsskola. Även våra vänner på Helsingborgs Hamn förtjänar ett extra omnämnande och vi ser redan med tillförsikt fram emot nästa års upplaga, vars potential av allt att döma kommer vara helt sagolik.

I Ryssland rasar VM-turnering för fullt och lördagens match var både rafflande, underhållande och otroligt nervig att beskåda. Tyvärr orkade landslaget inte rå på tyskarnas framfart, även fast det var bra nära, och förlusten var förlamande jobbig att tvingas uppleva. När den värsta besvikelsen till sist lagt sig eskalerade en annan, betydligt mer svårsmält konflikt.

För den tsunami av hat som vällde in över Jimmy Durmaz Instagram-konto efter slutsignalen saknar däremot motstycke och eftersmaken detta rasistiska tilltag efterlämnade var bra mycket bittrare än själva förlusten. Dessa kommentarer får också symbolisera den underliggande främlingsfientlighet som numera verkar råda i Sverige, vars fäste dessvärre bara verkar blir starkare.

Att människor, uppenbarligen oförmögna att inse allvaret i sina aktioner, använder fotbollen som verktyg för att uttrycka sina gravt depraverade åsikter är både beklämmande och alarmerande. Dessa röster måste bemötas i alla sammanhang och det ligger i hela Europas framtid att säkerställa så denna typ av otyg inte får fortsatt syre.
På vilket sätt berörs Hittarps IK och norra Helsingborg av detta?

Hittarps IK är en stolt medlem av fotbollsfamiljen och över de facto att sporten vi erbjuder våra barn och ungdomar dagligen sysselsätter hundratusentals barn i vårt avlånga land, och därmed ger dem en meningsfull, fostrande fritid.

Att fotbollen aktivt arbetar med att inkludera alla människor som ryms innanför det svenska ramverket, oavsett kön, etnicitet och läggning är en annan komponent som gör Hittarps IK både stolt och rakryggad. Ingen annan idrott, vågar vi påstå, bidrar till så mycket positivt när det kommer till att integrera nya människor samt öka förståelsen för hur olikheter präglar oss i positiv riktning.  

Att vår idrott därför används med avsikten att krackelera det svenska fundamentet träffar rakt i klubbhjärtat och detta frånvända ändamål riskerar också att riva isär det idoga arbete som dagligen läggs ner på våra idrottsplatser runtom i Sverige.

Därför är det viktigt att strävsamt och orubbligt fortsätta arbetet med att skapa en inkluderande miljö som accepterar olikheter, men det är nu också särdeles viktigt att lyfta dessa samtalsämnen, placera strålkastarljuset på dem och därmed försöka säkerställa att rasistiska åsikter inte får fäste i den allt ömtåligare grogrund som våra fotbollsfötter står i. 

Ideella föreningar, vars existens i mångt och mycket faller på ideella krafter, spelar återigen en viktig roll som samhällsbyggare. Vi uppfostrar nästa generation och det vill till att deras upplevelse av svenskt föreningsliv påverkar dem i positiv riktning. Våra ministrar och politiker, både på nationell och lokal nivå, har samtliga garanterat ingått i svenskt föreningsliv under sin uppväxt och morgondagens avlösare kommer präglas i samma miljö. Den värdegrund som Hittarps IK, och många med oss, propagerar når hela vägen in i maktens trånga korridorer. Därför har vi en reell möjlighet att bidra med värdefulla insikter som förhoppningsvis leder till ett sundare klimat med större förståelse för det faktum att alla invånare i vårt avlånga land inte är stöpta i samma form. Detta är en styrka och det är därför vår plikt att hela jobba med dessa infekterade frågor.

Innan vi sätter punkt och går vidare måste kärleksstormen som svepte in över Jimmy Durmaz verkligen lyftas fram och att majoriteten fortsatt vidhåller ett mänskligt förhållningssätt till våra medmänniskor är verkligen en förmildrande omständighet som hela tiden måste ges tillåtelse att styra agendan.

För Hittarps IK:s vidkommande är det av vikt att fortsätta värna om att Laröds IP är en mötesplats för hela vårt upptagningsområde, fri från mobbning och utanförskap. Att tycka olika är en demokratisk rättighet och i vår miljö är ömsesidig respekt en viktig hörnsten som aldrig får ruckas på. 

I vår seniorsfär har damerna lyckats med det omöjliga och verkligen varvat vårsäsongen. 15 segrar av 15 möjliga i tävlingssammanhang – 12 i serien och 3 i DM – gör lagets första sex månader till en enda lång och överlägsen manifestation. En prestation som saknar paralleller och från Hittarps IK:s håll gläds vi över denna makalösa bedrift samt känner väldig stolthet över hur laget och ledarstaben representerat vår kamratklubb på norr under våren. TACK! Den sista segern kom i torsdags, borta mot Röke IF. 4-0 till våra damer efter mål av Isa Aguilar, Lina Westerblad, Matilda Grönlund och Emilia Jönsson. Damernas serie återupptas i augusti månad och vi önskar därmed laget ett skönt sommaruppehåll.

För herrarnas del lyckades laget ta en brutalt viktig seger i matchen mot Assyriska BK, som spelades hemma på IP under torsdagskvällen. Segern var odiskutabel och matchen slutade hela 5-1 till Norrlaget. Mattias Hallberg hade en fin kväll och svarade för tre av målen. Övriga två gjordes av André Kopfinger och Kyle Laborde.

Mer om ovan matcher kan ni läsa på hemsidan senare.

För herrarnas del har laget en match kvar innan uppehållet tar vid. Den spelas på Påskbergsvallen i Varberg, mot Varbergs GIF, på lördag med avspark 15:00.

Sportkontoret håller fortsatt öppet, först nästa veckar går delar av styrkan på semester men vi låter redan nu hälsa alla en riktigt glad sommar. Tvättbaren är därmed också stängd och låter hälsa att den är tillbaka med full kraft i slutet på juli!

Med det önskar vi alla en riktigt skön fortsatt vecka, vi syns på Laröds IP!

//..Heja Hittarp

Partners

Guldsponsorer