50 år på Laröds IP

Under 2018 firar Laröds IP, norra Helsingborgs högkvarter för barn och ungdomar, 50 år och att vår kära idrottsplats nu varit en naturlig samlingsplats i ett halv sekel är en tanke som är lika svindlande som den är överväldigande. Otaliga är människorna som betraktat Laröds IP som en självklar hörnbit i sitt vardagspussel och vi hoppas att majoriteten av dessa barn, ungdomar och vuxna numera förknippar IP med främst goda, varma och inkluderande minnen.

Framför allt hoppas vi att dagens alla medlemmar, 1500 till antalet, fortsätter att färgsätta denna del av Helsingborg med sin rödsvartvita närvaro.

Den påläste är så klart införstådd i att Hittarps IK bildades 1959 och därför kanske undrar vad föreningen förlade sina aktiviteter de inledande nio åren?

Efter att klubben officiellt grundades, den 22/6 1959, bestod Hittarps IK av tre sektioner, varav en av dessa än i dag är en högst vital och central del inom föreningen. Vi åsyftar naturligtvis fotbollen. Övriga sporter som föll under HIK-paraplyet var ishockey och friidrott. Två sporter som successivt fasats ut till förmån för nya sektioner. Majoriteten av klubbens aktiviteter pågick nere vid hörnet av Trastvägen-Skolgatan, där det tidigare låg en idrottsplats. Numera är det Laröd Skola som tagit över denna yta, men det var alltså där som Kamratklubben på norr inledde sin verksamhet. Även KFUM:s sommarhem, där Nyckelbo nu är placerat, tjänstgjorde länge som uppskattad plattform för HIK-aktiviteter.

De inledande fotbollsmatcherna spelades bland annat i Domsten och Allerum, vilka hjälpte klubben att fortskrida sin utveckling. Behovet av ett eget säte var dock tidigt en springande punkt och redan efter några år började HIK:s idealister att uppvakta Ödåkra kommun samt markägaren Kulla Gunnarstorps slott med andemeningen att ges ett eget hem i Laröd.

1964, det så kallade ödesåret, stod allting på sin spets. Antingen klubbas önskemålet om egen idrottsplats igenom eller så läggs verksamheten ner. Under dramatiska former godtogs förslaget om Laröds IP och plötsligt såg klubbens prognos strålande ljus ut.

Nedan bild är den första, vad vi vet, som är tagen på Laröds IP. På den märker Klubbens grundare, K.G Andersson samt Lars ”Mr HIK” Jongård, ut var Laröds nya idrottsplats ska ligga.

Den 2/8 1968, ungefär samtidigt som The Beattles släppte superhiten Hey Jude (en låt som gavs nytt ”liv” på HIK-festen 2014), var det officiell invigning av Laröds IP. Rektor Torsten Ekholm och en av HIK:s stora personer, Arne Persson inledde denna ceremoni med varsitt tal och därefter inramades festligheterna med en trelagslturnering bestående av HIK samt grannarna Allerum och Ödåkra. I pausen dyker ett annat bekant och stort HIK-namn upp. Gymnastikens förgrundsfigur, stålkvinnan Birgit Hagman, ledde nämligen en populär gymnastikuppvisning. Gymnastiken är nu ett fast ben i Hittarps IK och även bordtennis har givits plats. Försvunnit har både friidrotten och ishockeyn.

1968 är också året då framtida stjärnan Peter ”Pecka” Schramm omnämns för första gången. Pecka skulle sedan fira stora fotbollsframgångar, bland annat i Halmstads BK.

En hel ocean av vatten har runnit under HIK-bron sedan invigningen 1968 och Laröds IP:s ansikte har bytt skepnad många gånger sedan dess. Samtliga uppdateringar har ägt rum på grund av att klubben växt i antal medlemmar, och därmed varit i behov av större yta för att kunna förse våra barn och ungdomar med rätt antal träningstillfällen.

Vi är också övertygade om att Laröds IP kommer att förändras framöver, i takt med att Hittarps IK:s lavinartade utveckling fortsätter. Klubben är bergfast övertygad om att Laröds IP ska fortsätta vara den naturliga mötesplatsen för alla i norra Helsingborg med omnejd. Vi ämnar således fortsätta arbeta för att skapa en ändamålsenlig idrottsplats med detta ytterst inkluderande syfte.

Om 50 år lär nedan höjdpunkter ha fyllts på med nya härliga initiativ. Alltid med samma värdegrundsbaserade agenda: att utveckla Hittarps IK – vår Kamratklubb på norr!

Viktiga årtal för Laröds IP:

1968 – Laröds IP invigs

1971 – Klubblokal och B-plan står färdigt

1987 – Hittarpshallen blir till och Laröds IP slår publikrekord. 2117 betalande gästar Laröds IP denna eftermiddag för att bevittna derbyt mellan Hittarps IK-Helsingborgs IF

2001 – Första konstgräset anläggs och C-plan blir en av de första i landet med detta underlag

2011 – Multisportarenan ”Friends Arena” blir ett populärt tillskott på IP

2015 – Bollfältet adderas till