Inför helgens matcher – Fotboll S

På lördag är det dags att ta sig ur vinterdvalan för att äntligen påbörja årets träningsmatcher. Både har varit igång med respektive försäsong i en månads tid, men det är först nu som lagen kliver in i den så gravt efterlängtade matchkontexten.

Både dam och herr har genomgått stora förändringar inför 2019, vilket inte är särskilt märkvärdigt med tanke på att bägge lagen har nya huvudtränare. För Anders Schönbergs del har han förvisso redan varit i farten, som ledare för herrarnas seger i Nyårssaluten, men detta får ändå anses vara den riktiga debuten i HIK-kostymen.
HIK Herr har verkligen ömsat en del skinn sedan höstens säsongsavslutning, som sig bör på den här nivån, men har samtidigt fått in en drös kvalitativa nyförvärv som kommer axla tidigare HIK:ares insatser med stor ära.

Schönberg med ledarstab huserar över en spelsckicklig, träningsvillig och hungrig trupp och förhoppningsvis kan vi redan på lördag urskilja signaler väl värda att bygga vidare på inför säsongspremiären i april.

För motståndet svarar seriekollegan Eslövs BK. Laget från Skånes mittpunkt är förvisso nykomling, men visade under fjolåret att kvaliteten i laget är gedigen. Seriesegern var odiskutabel och att man kommer kunna hävda sig även i tvåan är sannerligen sannolikt. Även Eslöv har fått känna av sin plats i näringskedjan och tongivande spelare har lämnat för uppdrag högre upp i seriesystemet. Duktiga målvakten Felix Jakobsson är numera siste utpost i Torns IF medan Filip Olssons lockades av tongångarna i Landskrona BoIS nya satsning, där han blir lagkamrat med HIK-bekantingarna Sumar Almadjed och Viktor Wihlstrand.

Även Kim Jepsson har lämnat samtidigt som en rad nya spelare anslutit. Av truppen i övrigt vill vi självfallet nämna att tidigare HIK-spelaren Victor Brandqvist återfinns. Evighetsmaskinen är, förutom kvaliteterna på plan, en riktig class act även utanför och ska känna sig varmt välkommen till Laröds IP på lördag.

Matchen startar 12:00 på Laröds IP och vi hoppas att många tar sig upp till C-plan för att hälsa nya spelare välkomna till norra Helsingborgs stora samhällskraft, önska tidigare bekantingar lycka till med säsongen och därefter åtnjuta riktigt trevlig fotboll.

11:00 samma lördag är damerna i farten, men för deras del väntar spel på bortaplan. Avståndet är förvisso inte särskilt långt då HIK-bussarna tar laget någon mil i nordlig riktning, mot Lerberget och Höganäs Sportcenter, där Kullabygdens DFF öppnar upp sina grindar för Norrlaget. KDFF är ingen ny bekantskap för HIK:s vidkommande, vi har stött på varandra massvis av gånger under åren, och det är alltid en bra värdemätare. Laget har haft ett par turbulenta säsonger, som seriesegrare i division två valde man att avstå sin plats i ettan och tvingades därmed börja om längre ner i seriesystemet.

Inför denna säsongen har laget bytt huvudtränare, och HIK-bekantingen Johan Carlsson är numera den som ansvarar för laget. Johan har en gedigen bakgrund som tränare, och var i Hittarps IK under en handfull år. Alltid trevligt att återse kända ansikten, likaså på lördag.

Av truppen har vi inte mycket information att förtälja, men det är ett ungt och ambitiöst lag som ställer upp på lördag. Alltid spännande typ av motstånd, och det vill till att HIK är på tårna från start.

Ieva med ledarstab har verkligen fokuserat på att bygga upp sina spelare fysiskt under den inledande försäsongsträningen. Huruvida detta kommer att påverka lördagens match återstår att se, men att lagets fysiska status kommer vara ypperlig lagom till säsongsstart vågar vi lova. Som nykomling är det självfallet av extra stor vikt att kunna mäta sig med sina motståndare i de grundläggande delarna, och om man fortsätter visa samma motivation och engagemang även framöver kommer få lag kunna hävda sig rent fysiskt med Hittarps IK. Addera dessutom till den spelskickliga kompetensen som ryms i laget och det ser plötsligt väldigt ljust ut.

Även i damernas omklädningsrum har det skett en del förändringar. Några har valt att kliva av och nya har fyllt upp deras tomrum. Nya spelare presenteras denna veckan, och det är alltid en rolig krydda.

Att träningsmatcherna nu drar igång är ett riktigt glädjande vårtecken. Resultaten är av sekundär vikt, och av insatserna så här i inledningen kan man kanske inte kräva för mycket. Vi hoppas dock att såväl dam- som herrlaget visar tendenser som sedan är värda att bygga vidare på!