Dubbla segrar i säsongsupptakten

Under lördagen var HIK:s bägge representationslag i farten, för första gången denna försäsong. Damerna inledde sitt träningsmatchande på bortaplan, mot Kullabygden DFF medan herrarna i sin tur premiärspelade hemma på Laröds IP. Seriekollegan Eslövs BK svarade för motståndet i den drabbningen.

Både dam och herr fick en fin resultatmässig start med segrar för bägge lagen. Av spelet fanns där gott om positiva besked att plocka med sig inför fortsättningen, men det viktigaste så här i inledningen är självfallet känslan av att hela härligheten nu ligger framför oss.

Vi inleder i Kullabygden, dit HIK Dam alltså transporterat sig under lördagsförmiddagen. Med en månads tuff, med betoning på tuff, försäsong i ryggen var det alltså äntligen dags att kliva ut på planen i match. Ieva med ledarstab främst ägnat sig åt att sätta en försvarsmässig struktur under inledningen, utöver den fysiologiska träningen. Självfallet var därför den defensiva insatsen prioriterad denna lördag.

Några sena avbräck innebar att man fick göra en del förändringar i startelvan och Hittarps IK ställde upp med en ung startelva. Att våra yngre förmågor redan har förmåga att kliva in i ett seniorlag bådar verkligen gott inför framtiden.

Kanske att detta dock hade viss påverkan på just försvarsspelet, och årets första 45 minuter var rätt medioker sett med HIK-ögon. Hemmalaget tog snöpligt ledningen efter en frispark som tog sig hela vägen in i nätmaskan. Detta resultatet stod sig också halvleken ut.

Det var ett helt annan HIK-lag som högg tag i akt två och tämligen omgående kom också kvitteringen. Nyförvärvet Isabelle Angel visade upp sin karakteristiska snabbhet, löpte sig fri och placerade enkelt bollen i mål. Bästa tänkbara start med mål i debuten. Därefter var det Isabel Aguilars tur att sätta prägel på matchen. Hanna Jönsson, som sin vana trogen rev stora hål i motståndarnas försvar med sin löpvillighet, svarade för förarbetet och Isa höll sig påpassligt framme.

Efter gästernas ledningsmål var vi många som trodde att HIK skulle fortsätta trumma på, men KDFF lyckades utjämna ställningen. Onödigt!

Med 20 minuter kvar att spela visade dock Hittarps IK att där fanns viss kvalitetsskillnad lagen emellan. Mia Westerblad gav laget ledningen, när hon läckert lirkade in ett nytt inlägg från Hanna Jönsson. Strax därefter spädde Aguilar på ledningen med sitt andra mål för matchen, fint frispelad av Camilla Albertsson.

Matchen slutade 4-2 till HIK och av segern tar vi med oss stora delar av andra halvlek, att laget visar karaktär och vänder på ett underläge samt att man producerar fyra mål framåt.

Redan på onsdag är det dags att spela ny match, denna gång hemma på Laröds IP. Då hälsar vi seriekollegan Trelleborgs FF varmt välkomna till norra Helsingborg. Avspark 19:00!

Parallellt med damernas skådespel var herrarna i farten hemma på C-plan. Inför det relativt gedigna åskådarskaran visade hemmalaget stundtals prov på väldigt trygg fotboll, vilket får anses vara förvånande med tanke på att många nya ansikten debuterade. Även herrarna gäckades av sjukdom och frånfälle, men lyckades ställa upp en intressant startelva.

Redan efter en minut var det nära att HIK tog ledningen, Edis Agelius höll sig framme på en för löst slagen hemåtpass, men målvakten hann precis ta upp den med händerna vilket innebar indirekt frispark i Eslövs straffområde. Frisparken blev dock resultatlös.

Eslövs var farliga i omställningarna och ett par gånger osade det katt, men Andreas Alexandersson i målet lyckades freda målet med både finess och bravur.

Efter tio minuter fick hemmalaget grepp om matchen och därefter tryckte man ner sin motståndare på egen planhalva. Där etablerade herrarna sedan sitt spel och gästerna hade allt svårare att hävda sig. Efter cirka 25 minuter skulle också ledningsmålet också bli en realitet. Vlado Zlojutro gavs utrymme strax utanför straffområdet och avslutade kliniskt i närheten av målvaktens vänstra stolpe. Att Vlado har lödd i bössan är en illa dold hemlighet och att han får utdelning tidigt på säsongen bådar sannerligen gott inför fortsättningen.

Inte långt därefter utökade HIK ledningen, och det var ett riktigt vackert mål. Hemmalaget vinner boll efter ett intensivt presspel och Edis Agelius löper sig fri i Eslövs straffområde. Avslutet, med fel fot, är en riktig pärla och bollen borrar sig upp i nättaket, otagbart. Ett klassavslut och en skön för Edis i sin nya matchtröja.

Hittarps IK fortsätter dominera tillställningen med stor stabilitet. Det blir dock inga fler mål denna eftermiddag, men med lite större skärpa hade HIK-laget kunnat utöka ledningen ett par gånger till.

Att hålla nollan var dock ett riktigt skön besked och där fanns många positiva signaler väl värda att bygga vidare på. För herrarnas del väntar en flagran uppgift härnäst, då man ställs mot Helsingborgs IF. Denna match spelas på söndag, 12:30 på Filborna IP.

Mer om matcherna kan ni läsa på hemsidan under veckan!