Dubbla seniormatcher

På lördag väntar återigen dubbla seniormatcher för HIK men denna gång spelas matcherna på bortaplan.

Klockan 14:00 spelar damerna en väldigt viktig match borta mot tabelljumbon, Emmaboda IS.

En timme senare startar ett nytt derby för herrarna, denna gång mot Råå IF från Helsingborgs södra sida. Avspark 15:00 alltså.

Damerna hade ingen rolig match i den senaste serieomgången, hemma mot suveränen Bromölla. Gästerna var några nummer för stora och manifesterade verkligen varför de leder serien. Den förlusten följdes upp av en ny tuff match, återigen hemma på IP mot Eskilsminne i Svenska Cupen. Ny förlust och utträde ur turneringen.

Två matcher som egentligen kan kvitta, det är helgens match som verkligen gäller. HIK reser till Småland för att alltså ta sig an tabelljumbon.

Emmaboda, som är nykomling inför säsongen, har inte haft en lätt resa på den nya nivån. Fyra inspelade poäng på 13 matcher gör så klart att laget är djupt rotade i botten. Endast en seger, hemma mot Hammenhög i augusti, och ska laget förnya kontraktet vill det till att trepoängarna staplas på hög under resten av säsongen.

Samtidigt är känslan att man börjat växa in i kostymen, i alla fall av de senaste resultaten att döma. Exempelvis kryssade laget borta mot Bromölla och väldigt få lag har lyckats med den bedriften denna säsong. Förlusten senast, mot Nättraby, var av uddamålskaraktär så laget är verkligen med i matcherna trots att resultaten inte riktigt går Emmabodas väg.

Det är väl framför allt målskyttet som inte lossnat för EIS men två spelare som ändå producerat är Emelie Zakrisson och Sandra Berg. Sju respektive fem mål vardera och tillsammans står de för 12 av lagets 17 mål.

För HIK handlar det nu om att studsa tillbaka efter några tunga nederlag. Att laget har gott om kapacitet är vi medvetna om och förhoppningsvis kan man få till en riktig kanoninsats uppe i Småland. En seger mot Emmaboda hade verkligen gett laget lite andrum ner till lagen på fel sida strecket.

Avspark 14:00!

För herrarna väntar alltså ett tvättäkta HBG-derby. Laget reser till fiskelägret för match mot anrika Råå IF. En kombattant vi mött flertalet gånger, både i modern och omodern tid, och det brukar alltid bli underhållande matcher lagen emellan.

Det ljusblåa laget har däremot inte haft en munter säsong hittills och efter nio spelade matcher står laget på fyra inspelade poäng. Dock med en match mindre spelad jämfört med övriga. Två lag har ännu färre poäng men upp till säker mark är det nu åtta poäng så goda råd börjar verkligen bli dyra.

Samtidigt brukar derbyn genomsyras av andra faktorer och skulle HIK gå in i matchen och tro på enkel seger är laget farligt ute. Det kommer krävas en ny helgjuten insats om poängen ska med hem till norra Helsingborg.

Råå kommer också från ett derby, på Harlyckan mot Högaborg. Hemmalaget vann med 4-2.

RIF:s frästa målskytt heter Jack Kadanik, tre baljor. Han och lagets näst bästa målgörare, Mikael Berglund Bengtsson, har båda haft Laröds IP som hemmaplan. Spelare vi således har rätt bra koll på sedan tidigare.

Hittarp kryssade som bekant mot Vejby. Vi hade naturligtvis hoppat på mer men sett till matchbilden, HIK kvitterade i slutet, får vi ändå vara halvtillfreds med poängutdelningen.

Det börjar bli jämnt i tabelltoppen och ska HIK hålla undan kommer det garanterat krävas seger i derbyt. En häftig utmaning som killarna säkerligen omfamnar med eftertryck.

Avspark 15:00 och vi önskar både dam- och herrlaget stort lycka till.