Erik Edman - analysen

Under måndagen sipprade nyheten ut om att Erik Edman var aktuell att ta över som tränare för HIK Herr.

Nyhetsvärdet var av sådan magnitud att mediala plattformar med nationell spännvidd basunerade ut att HIK:s jakt på ny huvudtränare var över och under onsdagsmorgonen bekräftade också klubben att Edman kritat på för Hittarps IK.

Den forne landslagsbacken, med frejdiga attribut, hängde skorna på spiken under 2013 men han har fortsatt att vara ett uppskattat inslag innanför fotbollsbubblan även efter avslutad karriär.

Att namnet Erik Edman är household för den fotbollsbevandrade är en underdrift och utöver sina fotbollsmässiga meriter har han aldrig haft bekymmer med att göra sin röst hörd även utanför fotbollsplanen. En frispråkig egenskap som många uppskattat.

För Hittarps IK är tränarnamnet det mest meriterade någonsin. De senaste åren har klubben valt att ge ambitiösa, yngre tränare chansen att visa upp sig. Ett förhållningssätt som fallit hyfsat väl ut. Bland annat skördar Max Mölder, som lyckades etablera herrarna i division två, framgångar som assisterande tränare i Landskrona BoIS samtidigt som vår nuvarande huvudtränare för damlaget, Ieva Kibirkstis anses vara särdeles lovande vilket uppmärksammats av självaste UEFA. Där ingår hon i ett specifikt mentorskapsprogram vars ambition är att fler lag ska tränas av kvinnor i framtiden. Ievas mentor är ingen annan än Finlands förbundskapten på damsidan, Anna Signeul.

Erik Edman tillhör delvis en annan kategori men det är mycket möjligt att Hittarps IK fungerar likt en språngbräda mot större uppgifter även i detta fall.

Hittarps IK vill kännetecknas av en offensivt viktad, passningsorienterad fotboll och vi är övertygade om att Edman är rätt man att lyckas med denna delikata uppgift. En fotbollsromantiker med pragmatiska inslag är precis vad klubben eftersökt och vi hoppas att den nya tillsättningen ska bemästra den alltid lika tuffa uppgiften att kombinera underhållande och vägvinnande fotboll.

Det är nu två månader sedan herrarna trillade ner en division och laget startar alltså om i division tre. En missräkning som klubben gärna undvikit men den värsta besvikelsen har nu lagt sig och vi väljer istället att fokusera på de möjligheter som kommer med den nya serietillhörigheten.

Förhoppningsvis är detta starten på en ny framgångsvåg i herrarnas omklädningsrum och att truppen som representerar Hittarps IK under 2020 omfamnar sin nya huvudtränare. Stenhårt, roligt arbete väntar och det ska bli både inspirerande och spännande att följa laget under den kommande säsongen. Att Edman har en utpräglad vinnarskalle är en egenskap som förhoppningsvis smittar av sig på spelartruppen. Att komma till Laröds IP nästa säsong ska vara en otäck upplevelse för samtliga bortalag. I alla fall innanför kritan.

Vi känner stor entusiasm inför den nya rekryteringen och ämnar ge Edman full central support i vår ambition att skapa bästa möjliga förutsättningar att nå framgång. och vi uppmuntrar norra Helsingborg att sluta upp bakom laget på samma fina sätt som alltid.

//..Hittarps IK