HIK Mentorskap - Studiebesök 1

I år har Hittarps IK sjösatt ett mentorskapsprogram i syfte att hjälpa fler tjejer att våga ta steget och bli ledare (både på och utanför plan). Damlagets huvudtränare, Ieva Kibirkstis är ansvarig för detta projekt och med hjälp av spegling/kontinuerlig feedback samt träffar med olika kvinnliga förebilder hoppas Hittarps IK att fler av våra aktiva ska utvecklas till självklara ledare, både på och utanför plan. 

Under söndagen genomförde programmet sitt första studiebesök, då fem av vårens deltagare reste till Farum i Danmark för träff med fyra fotbollsspelare. Dessa ställde frikostigt upp och inspirerade våra deltagare, dels genom sin bakgrund/sina historier men kanske främst med hur de förhåller sig till sin fotboll. Spelarna heter Brianne Reed, Esther Endel Rønn, Hayley Katkowski och Tiffany Weimer. 

Tre av dem spelar i FC Nordsjælland och en i Sandvikens IF. Tre av spelarna har sitt ursprung i USA och den fjärde, Esther Endel Rønn, är från Danmark. Alla kommer från olika bakgrunder men är förskaffade med samma järnvilja att nå så långt som möjligt med sin fotboll.

Samtliga inspiratörer delade med sig av sin unika historia och bidrog med olika intressanta perspektiv, vilka våra deltagare garanterat kommer ta med sig hem i sin vardag framöver. Nedan har ni en summering av respektive spelares infallsvinkel:

- Av Tiffany Weimer (proffsspelare i FCN från USA som samtidigt driver företaget Duktig Brand) predikade för deltagarna om att aldrig låta någon annan bestämma om och hur vi ska nå våra specifika mål - vi får aldrig låta någon/någonting komma i vägen. Tiffany har därför bland annat startat eget företag så att den minimala ersättningen inte begränsar henne från att spela fotboll på högsta möjliga nivå.  

"Det är OK att vara BÄST. Det är OK att vilja vara BÄST! Låt inte folk säga att du är mindre". 

Hennes tips till unga tränare: tänk som en spelare - det kommer ge tydligare bild.

- Av Brianne Reed (proffsspelare i FCN, från USA) lärde vi oss att vi ofta är bättre än den utomståendes bilden av oss, ofta kanske även bättre än vi själva tror. Men vi kommer aldrig veta utan att ge 100% och verkligen testa och för att veta måste vi våga. - 

- Av Esther Endel Rønn (19 år och spelare i FCN, tidigare kapten, från Danmark) lärde vi oss att bra ledare kan hitta balans mellan att kritisera och stötta laget, och att det är så viktig att hitta glädje - det finns skillnad mellan att ge upp och att veta att läget du befinner dig i just nu inte fungerar.

- Av Hayley Katkowski (spelare i Sandvikens IF, från USA) lärde vi oss att det viktigaste som tränare för ett lag, är att spelarna känner stöttning/tillit. Visa med tydlighet att någon verkligen tror på dem!

Hittarps IK tackar Tiffany, Brianne, Esther, och Hayley för deras generösa inställning, att de så öppet delade med sig av sina historier samt svarade på alla våra frågor!

Studiebesöket avslutades med att titta FC Nordsjælland i deras seger vilket vi gratulerar dem. 

🖤
#HIKmentorskap #HIKmentorskap2019 #HittarpsIK