HIK ute ur cupen

På ett vindpinat Laröds IP tog herrarna emot Eskilsminne under onsdagskvällen. Första omgången av Svenska Cupen kombinerat med ett tvättäkta Helsingborgsderby är en svårslagen kombination och alla som befann sig på IP för att bevittna tillställningen fick se en bra fotbollsmatch där HIK hade ett solitt övertag, speciellt i den andra halvleken. Tyvärr för vår del kalibrerade slutresultatet dåligt med matchbilden och det var gästerna som något oväntat skulle fälla avgörandet, via Emil Åberg med knappa kvarten kvar att spela.

Självfallet ett snopet resultat men samtidigt en nyttig lärpeng för resterande del av säsongen. Under de perioder då man dikterar matcherna är det viktigt att förvandla övertaget till mål. Inte minst i matcher där motståndet är hemmahörandes högre upp i seriesystemet.

Det var annars gästerna som inledde starkast och efter tio minuter hade man lyckats vaska fram två klara målchanser. Publiken på Laröds IP golvades dock av hemmalagets Andreas Alexanderssons imponerande förmåga att freda eget mål vid bägge tillfällena. Därefter jämnades spelet ut och halvlekens sista konkreta farlighet tillföll Hittarps IK. Anfallaren Edvard Plönning slet sig fri men avslutet smet strax utanför den bortre stolpen. Typiskt!

Första 45 förblev mållösa och i akt två var det nog många som förväntade sig att Eskils, som normalt spelar högre upp och som dessutom mönstrade en stark startelva, skulle dra fördel av sitt tempo och därmed ta över tillställningen.

Detta visade sig vara en rejäl tankevurpa och istället var det Hittarps IK som dominerade innehållet på plan. Gästerna tvingades ägna sig åt försvarsspel och HIK uppvisade en sällan skådad distinkthet i anfallsspelet som gav upphov till många klara målchanser. Normalt sett ska det inte behöva tarvas så många lägen för att ta ledningen, men i går lös effektiviteten dessvärre med sin frånvaro.

Dessvärre brukar ett sådant faktum innebära konsekvenser och så även denna gång. Med knappa 15 minuter kvar att spela skulle Eskils utnyttja en av få etablerade anfall under den avslutande halvleken och Emil Åberg, som höll sig framme på en målvaktsretur, skulle forcera in matchens enda mål.

Segersången byttes ut mot mer elegiska toner och förlusten innebär också att cup-äventyret tyvärr är över för denna upplaga.

För herrarna finns det dock inget utrymme för självömkan då det redan på lördag är dags för ny match. Även denna hemma på IP, i serien mot Onsala BK. Vi hoppas att lagets prestation kan upprepas samt att målchanserna som då lär uppstå också tas tillvara på.