Inför helgen - Fotboll S

På lördag avslutas HIK:s tårtkalas med stort derby på Laröds IP. Herrarna tar emot ”grannen” Ängelholms FF i den elfte omgången av Division två västra Götaland.

Herrarnas resultatrad de senaste omgångarna är moloken läsning men förhoppningsvis kan lördagens alla begivenheter, med derby och storpublik, skaka om laget ordentligt. Att det finns kapacitet i truppen är ett odiskutabelt faktum, men

ÄFF:s moderna historik är ju intressant värre. Så sent som 2011 var laget en hårsmån från att kvala upp till Allsvenskan. En groteskt grym uddamålsförlust borta mot Syrianska i sista kvalmatchen satte dock stopp för avancemanget och taggen som åsamkades efter detta öde sitter säkert fortfarande i för alla inblandade.

Efter den svidande förlusten i dubbelmötet mot Södertälje-laget fortsatte den negativa trenden och numera är det alltså division två som gäller.

Samtidigt var Hittarps IK ett mittenlag i division fyra, gnetandes på Skånes alla bortglömda idrottsplatser. I dag, åtta år senare, möts de bägge nordvästskånska klubbarna på mitten. Huruvida säsongens två derbyn är en engångsföreteelse, innan lagen åter skiljs åt, eller om de framöver mer är stående inslag är något som framtiden får utvisa.

Inför matchen är det dock gästerna som har mest att glädjas åt. Med Roar Hansen, klubbens kanske mest ikoniska tränare genom tiderna, tillbaka har en ung trupp inlett säsongen med stor entusiasm. 21 poäng på tio matcher räcker till delad förstaplats i tabellen

Åtta poäng bakom återfinns Hittarps IK och ska laget åter få kontakt med tättrion vill det till att man går vinnande ur lördagens batalj.

Matchen startar 12:00 på Laröds IP och vi önskar alla varmt välkomna att bevittna årets enda herrderby på Laröds IP.

Fri entre? Självfallet!

Under söndagen är det damernas tur att representera HIK-tröjan och denna gång reser laget hela vägen till Öland där den nionde serieomgången hägrar. På Sveriges näst största ö håller Färjestadens GOIF till och avspark sker 15:00 på Tallhöjdens IP.

Söndagens motståndare är trea i tabellen och har haft en lovande start på säsongen. På åtta matcher har laget blott en förlust och Färjestaden, som sedan tidigare är etablerade i ettan, är dessutom alltid starka hemma på Öland.

Ofelia Medhammar är en spelare att hålla ögonen på. Hennes åtta mål är hälften av hela Färjestadens totala målskörd vilket verkligen påvisar hennes inverkan i det offensiva spelet. I övrigt kännetecknas laget av stor arbetsmoral och stabilt försvarsspel.

För damernas del är det med vind i ryggen som laget reser nordöst. Segern mot Karlskrona senast var av stor vikt och plötsligt har Hittarps IK rätt många lag efter sig i tabellen. Det utspelas dock ett litet getingbo så det krävs att man fortsätter plocka pinnar med jämna mellanrum.

Vi önskar bägge lagen stort lycka till!