Inför premiären - Herr

Efter en lång, snårig vandring i mörkret är det nu äntligen dags att snöra på sig fotbollsskorna igen i samband med en match. Senast HIK Herr spelade match var alltså i början på oktober, i förra årets serieavslutning borta mot Waggeryd, och på pricken åtta månader efter den matchen är det dags igen.

Herrarna inleder med en riktig höjdare då Högaborgs BK tar sig från Harlyckan till Helsingborgs norra delar. HIK och Högaborg har ett gemensamt förflutet, klubbarna hade ett initierat samarbete under början på 90-talet, och det brukar alltid bli sevärda matcher mellan lagen.

Ovan samarbete främjade HBK mer än Hittarp och när man väl valde att bryta upp tvingades Hittarp börja om i sjuan samtidigt som Högaborg behöll sin plats i tvåan. Av den anledningen möttes man inte på många år. I takt med att HIK började avancera genom seriesystemet, samtidigt som Högaborg haft det lite kämpigare med resultaten, tillhörde lagen samma serie under 2018. Då fick HIK liten ”revansch” efter som man vann bägge matcherna samtidigt som Högaborg den säsongen trillade ner i trean.

Därefter har även HIK degraderats, under 2019, och det är i division 3 Sydvästra Götaland som de bägge klubbarna nu ska mäta krafterna.

Högaborgs BK har de flesta med fotbollsintresse god kännedom kring. Plantskolan som lyckats få fram profiler som Henrik Larsson, Mats Magnusson, bröderna Olsson med mera. De senaste åren har däremot inte varit lika blomstrande och parallellt med att Harlyckan-rivalen, Eskilsminne, vuxit i storlek har HBK i sin tur krympt.

Efter några riktigt tuffa år verkar det som att den anrika föreningen nu börjat återhämta sig. Nya krafter har anslutit, forna profiler har börjat engagera sig och diverse hållbarhets- och integrationsinitiativ har sjösatts. Klubben har blivit legitim igen och vi hoppas verkligen att man fortsätter på den inslagna vägen.

Även i herrlaget har det satsats friskt och lagets ambitioner är säkerligen att ta sig upp i division två igen. En ny tränarkonstellation har anlänt. Ny huvudtränare är Zeyn S-Latef, senast spelare i Vejby, och han har Daniel Bennassar Nilsson, assisterande tränare, och Filip Bodenäs, målvaktstränare, vid sin sida. Den sistnämnde har ett HIK-förflutet och Filip är alltid varmt välkommen till Laröds IP.

I spelartruppen har det också hänt en hel del, men vi har inte full koll på statusen. Bland annat värvades Kamal Barny och Johan Wester, som både varit omtyckta spelare i Hittarps IK, inför säsongen. Kamal har dock flyttat till annan stad så hans närvaro i morgon är tveksam.

I HIK-lägret har det ömsats ytterligare skinn. Ett gäng äldre spelare har lämnat och vi har fortsatt att föryngra med ambitiösa, hungriga spelare, både utifrån samt från våra egna led. Dessutom har vi kvar ett antal av våra trotjänare och vi är övertygade om att Erik Edman nu förfogar över ett spännande lag med kapacitet att blanda sig i en toppstrid längre fram.

Som vanligt är det en match i taget-devisen som gäller och vi hoppas så klart att herrarna får bästa tänkbara start på säsongen. Däremot är det inte omöjligt att viss matchrost infinner sig med tanke på att det varit så sparsmakat med matcher.

Det ska åtminstone bli fantastiskt roligt att dra igång igen och vi önskar laget och ledarstaben stort lycka till.

Matchen spelas på Laröds IP under fredagskvällen, avspark 19:00.